Обичайни въпроси – Дебат

Обичайни въпросиОбичайни въпроси

Как и кой да избере оптимално време за лечение?

Родителят, който сам е установил наличие на ортодонтски проблем често е обезпокоен дали не е късно за лечение. Най-успешните лечения са в периода на активен растеж, т.е. пуберитета, когато организма расте и се развива и ортодонта направлява лицевия растеж. Има деформации, които изискват ранно лечение с цел да се профилактират усложнения. Това ще даде на вашият ортодонт най-добрата възможност за да направлява челюстния растеж, да понижи риска от травма при протрудиране на горни зъби, да коригира вредните орални навици, да подобри външния вид и самочуствието ви, да насочва пробива на постоянните зъби в една по-правилна позиция, да подобри съотношението между челюстите.

Ако срокът за пробив на някои от зъбите отдавна е минал, не се колебайте да потърсите компетентна оценка от ортодонт, защото може да се касае за липсващ зародиш или ретиниран зъб. В тези случаи ранната диагностика и лечение ще имат много важна роля за понататъшното зъбно и лицево развитие на детето, а също ще подобрят значително и естетиката.

Затова, ако имате съмнения за подходящото време за лечение, то нека ортодонта след анализ прецени това. Ако момента не е настъпил ходете през 6 месеца на профилактичен преглед, за да може ортодонта да проследява пробива на зъби и подбере подходящ момент за стартиране на лечението.

Как и кой да избере оптимално време за лечение? Как и кой да избере оптимално време за лечение?

Как и кой да избере оптимално време за лечение? Как и кой да избере оптимално време за лечение?

Какви са признаците, че захапката не е правилна?

Не винаги е лесно да се каже, кога детето ви има ортодонтски проблем. Дори когато зъбите изглеждат добре подредени проблемът може би се крие във захапката.

Някои признаци, които може би означават, че се нуждаете от ортодонтски преглед са: ранна или късна загуба на млечните зъби, затруднения при дъвчене или отхапване, устно дишане, смукане на палец, струпани или блокирани зъби с липса на място за тях, челюсти, които са твърде напред или назад, прехапване на бузите или усните, протрудирани зъби, когато горните и долните зъби не контактуват или се срещат помежду си в неправилна позиция, липса на лицева пропорционалност, скърцане или стискане на зъби.

Какви са признаците, че захапката не е правилна? Какви са признаците, че захапката не е правилна? Какви са признаците, че захапката не е правилна? Какви са признаците, че захапката не е правилна?

Колко дълго трае лечението?

Едно ортодонтско лечение продължава средно година и половина до две. Когато лечението е свързано с пробив на зъби или изтегляне от коста на ретинирани зъби, то може да се удължи.

Често едно лечение минава през няколко етапа, например постигане на необходимо място в зъбната дъгам подреждане на зъбитем стиковане на захапката между горна и долна челюс. В тези случаи лечението е по-дълго от обичайното свързано само с нивелиране на кривите зъби. При разискване плана на бъдещото ортодонтско лечение екипа на доц. Йорданова ще разясни и неговата предполагаема продължителност.

Водят ли брекетите до кариеси?

Кариеси се получават следствие на лошата хигиена. Ако не се спазва такава повреме на лечението, то е възможно да се получат кариеси. Същото би се получило и без брекети, но с лоша хигиена.

Как да се храним по време на лечението?

Няколко часа след поставяне на брекетите, дъгите които са носители на действащите сили се натоплят до температура на устата и започват своето действие. Това ние го усещаме като тръпнене или болезненост в зъбите, най-вече при хранене. Затова пациентите първите три – четири дни не могат да се хранят с твърди храни и е нужно да ползват по-мека или кашава храна (супа, картофено пюре, кисело мляко с бисквити, пюрирани ястия или други). След този период болезнеността преминава и пациентите започват да се хранят по обичайния за тях режим.

Трябва особенно да внимават с: костилки от маслини, череши, сливи и други плодове; прекалено твърдите храни като – брускети, кубети, пуканки, ядки. Отхапването на твърди храни не е препоръчително, по-добре това да става след нарязване и сдъвкване на страничните зъби.

Разлепване на брекети става чрез рязък удър върху тях, а това се случва при отхапване или сдъвкване на прекалено твърда и неподходяща храна. Ако такъв проблем настъпи брекета е нужно да остане на мястото си или да бъде прибран от пациента и повторно да се залепи при следващия преглед при ортодонта.

По време на лечение с брекети пациентите трябва да поддържат перфектна усна хигиена, което е важно както за тяхното дентално здраве, така и за хода на леченито. Начина на миене на зъбите ще научите от специална брошура и ще бъдете обучени за това от вашия ортодонт и неговите асистенти.

Важно е явяването на пациентът на всички уговорени с ортодонта контролни прегледи и проследяване ефективността от лечебния процес. При невъзможност за това уведомявайте своевременно, за което ще ви бъдем благодарни.