Лечение

Леченито протича обикновено в няколко етапа. Първо и най-важното е да се отстрани етиологичният фактор довел до дадената деформация, особенно ако това е вреден навик. Друг важен етап е да се постигне достатъчно място в отделната зъбна дъга, за да може да се подредят и нивелират зъбите. Следващият етап е нормализиране и стиковане на захапката между двете челюсти. Последната лечебна фаза е естетичното преобразяване на клиничните коронки пре пациенти с разлечна или нарушена форма на зъбните коронки от двете страни на средната линия и изравняване и хармонизиране на размерите между горни и долни зъби (зъбно-зъбно съответствие), постигане на червено-бяла естетика и ширина на усмивката.

Ортодонтските казуси са много разнородни по отношение на етиология и патогенетичен механизъм на развитие на деформацията, което предполага от своя страна индивидуален подход за избор на терапия с екстракции или дистализиране.

Ако се касае за комбинирано хирургично-ортодонтско лечение, то първо след диагностичните процедури и назначен от ортодонта талон за екстракции на зъбите те се изваждат от хирурга и след зарастване на екстракционните рани се поставят апаратите.

Това се постига като на пациентът се поставят подходящи апарати (снемаеми или подвижни) и му се дават указания за тяхното носене и поддържането на добра устна хигиена. Пациентът трябва да е много кооперативен и активно да участва в лечението, за да може то да е ефективно.

Най-често използваните ортодонтски апарати са фиксираните – брекети. Те могат да се разделят на две основни групи: вестибуларни (разположени към усните) и лингвални (разположени към езика). От своя страна вестибуларните биват: метални и естетични (керамични, фибростъкло, пластмасови).

Лечение Лечение

Лечение Лечение

Отделните етапи могат да изискват смяна на апаратите или дори носене на два апарата едновременно (н-р брекети в устата, комбиниран с лицева маска, или Pendulum и брекети). Често за постигане на ефекти в различни посоки е възможно преминаване през няколко последователни апарати, с цел развитие на челюстта в различни посоки и нейното преместване в пространството.

ЛечениеЛечениеЛечениеЛечение

ЛечениеЛечениеЛечениеЛечение

Успехът на активното ортодонтско лечение зависи от сериозността на пациента и избора на добър и подготвен лечител. Обикновено ортодонтското лечение продължава около 18-24 месеца, но в случайте свързани с пробив на зъби то може да е по-дълго взависимост от скоростта на техния пробив.

Усещания по време на лечението с брекети

Брекетите са пластинки залепени по повърхността на зъбите. С тяхна помощ се постига най-правилната позиция на всеки един зъб. Те са направени от биологично инертни материални, които не предизвикват алергии и не влияят на организма по никакъв начин, дори да бъдат погълнати през храносмилателната система по погрешка.

Брекетите започват да прилагат сила върху зъбите, която ги кара да се движат към правилните им места. Вследствие на това е нормално първите няколко дена след поставянето им зъбите да са тръпнещо болезнени. Това е нормална реакция на човешкия организъм.

Първите няколко дни е възможно да се образуват ранички по устните и бузите, но те преминават за няколко дена. Възможно е при консумирането на някоу от гореспоменатите храни да се отлепи брекет.

В такъв случай в следващият ви насрочен час той се залепва обратно .

Как да се храним по време на лечението?

Няколко часа след поставяне на брекетите, дъгите които са носители на действащите сили се натоплят до температура на устата и започват своето действие. Това ние го усещаме като тръпнене или болезненост в зъбите, най-вече при хранене. Затова пациентите първите три – четири дни не могат да се хранят с твърди храни и е нужно да ползват по-мека или кашава храна (супа, картофено пюре, кисело мляко с бисквити, пюрирани ястия или други). След този период болезнеността преминава и пациентите започват да се хранят по обичайния за тях режим.

Трябва особенно да внимават с: костилки от маслини, череши, сливи и други плодове; прекалено твърдите храни като – брускети, кубети, пуканки, ядки. Отхапването на твърди храни не е препоръчително, по-добре това да става след нарязване и сдъвкване на страничните зъби.

Разлепване на брекети става чрез рязък удър върху тях, а това се случва при отхапване или сдъвкване на прекалено твърда и неподходяща храна. Ако такъв проблем настъпи брекета е нужно да остане на мястото си или да бъде прибран от пациента и повторно да се залепи при следващия преглед при ортодонта.