Хигиена при носене на ортодонтски апарати

Плаката е основния ни неприятел в устаната кухина.

Тя представлява лепкав, безцветен биофилм, който се натрупва върху зъбите. Плаката се състои от бактерии, хранителни остатъци и слюнка. Когато плаката и хранителните остатъци останат по повърността на вашите зъби и около брекетите те могат да причинят развитието на кариес, възпаление и подуване на венците, лош дъх както и постоянни оцветявания по вашите зъби.

Кога да почистваме?

Вие би трябвало да почиствате зъбите си веднага след всяко хранене. Ако нямате възможност да миете зъбите си непосредствено след хранене, не забравяйте, че най-малкото, което може да направите е да изплакнете устата си добре с вода. Когато сте на път носете със себе си четка за зъби, за да можете да почиствате зъбите и брекетите си дори когато сте далеч от дома си. Най-малко веднъж дневно първо четкайте пространствата между вашите зъби и след това останалите повърхности на зъбите и брекетите, докато ги почуствате идеално чисти. Най-доброто време от деня за почистване на зъбите и брекетите е сутрин и вечер непосредствено преди лягане.

Много важно е да се грижите изключително добре за вашите зъби по време на ортодонтското лечение. С редовно четкане и почистване на междузъбните пространства вие ще запазите зъбите и венците си в добро състояние и ще си осигурите едно здравословно ортодонтско лечение. Всичко това ще направи възможно постигането на мечтаната усмивка. След като вашите брекетите бъдат свалени вие ще забележите, че старанията ви са възнаградени с една здрава, страхотно изглеждаща усмивка.

Сполучливото ортодонтско лечение, а именно една здрава и красива усмивка е резултата от съвместните усилия от ваша страна, ортодонта и неговия професионализъм. Като пациент вие игратете ключова роля за успеха на ортодонтското лечение. От изключителна важност е да поддържате зъбите, венците и брекетите си чисти по време на цялото лечение. Подходящата дентална грижа изисква малко повече време и усилия, но си заслужава. Стриктно спазвайте инструкциите на вашия ортодонт.

Кога да почистваме?

При носене на ортодонтски апарати трябва да се спазва отлична устна хигиена, както и подходяща хигиена на самите апарати. Това е от голямо значение, както за самият пациент, така и успешния ход на неговото лечение.

При фиксираните апарати (брекети), миенето на зъбите трябва задължително да се спазва сутрин и вечер и по възможност след по-големите хранения. Брекетите са допълнителни ретенционни места в устата, по които се закача и задържа храна. Ако тя не се изчиства, остава там, където се разлага и води до повишена киселинна среда в устата, която благоприятства за формиране на бъдещи кариеси или лигавични възпаления.

Кога да почистваме?Кога да почистваме?Кога да почистваме?Кога да почистваме?

Това се извършва с нормална, не електрическа четка за зъби и избрана от вас паста, минимум за 2-3 минути. Движенията на четката трябва да бъдат във всички възможни посоки и добре да изтъркват повърхността на зъбите и брекетите. При нормално миене на зъби няма опасност от разлепване на брекети. Ползването на вода за уста е препоръчително, особенно при пациенти с пародонтални проблеми и чести афти в устата. Не забравяйте да почистите също така езика и небцето. Почиствайте и венците си внимателно и редовно.

Добър начин да разберете дали четкането ви е правилно е ако брекетите ви изглеждат блестящи, а ръбовете им да са идеално чисти.

Хубаво е четката за зъби да се сменя през месец или през период, който пациента преценява, че вече не е ефективна.

Как да почиствате между зъбите си?

Използвайте подходящите за вас интерпроксимални четки или конци за зъби всяка вечер преди лягане. Ако правите това 1-2 минути ще видите колко чисти ще усещате зъбите си.

Ако решите да използвате конци за зъби може би ще се нуждаете и от водач за тази цел. Това приспособление ще ви позволи да захването конеца по-лесно.

Ако използвате конци за зъби, не забравяйте да почиствате внимателно покрай и под линията на венците.

Други хигиенни помощници.

Интерпроксимален душ – той облива всички повърхности на зъбите и спомага за пълното отрстраняване на плака и хранителни остатаци около вашите брекети.

Флуор-съсържащи пасти или води за уста – ако имате предписание от вашия личен стоматолог използвайте флуорна паста или вода за зъби веднъж дневно като част от рутинната ви орална грижа. За по-добри резултати използвайте флуорна вода за уста заедно с интерпроксималния душ, за да осигурите максимална флуорна протекция за вашите зъби.

Проблемите, които лошата орална хигиена може да причини:

Добрата орална хигиена е застрашена по време на ортодонтското лечение. Без нея плаката и хранителните остатъци могат да се натрупват около вашите брекети. Бактериите в плаката взаимодействат със захарите и въглехидратите (скорбялата), съдържащи се в хараната, която консумираме. Тази реакция води до образуването на кисилини, които атакуват нашия емайл и водят до развитиенто на тебеширено бели петна, кариеси и възпаление на венците.

  1. Тези постоянни петна около брекетите могат да доведат и до перманентни оцветявания по вашите зъби, наречени декалцифициращи петна. Белезите и петната на декалцификация могат да останат по вашите зъби завинаги, така че най-добре е да не позволите те да се развият.
  2. Периодонталните заболявания се причиняват от натрупването на плака, която действа в три направления. Първо плаконатрупването води до възпаление на венците. Вашите венци могат да бъдат подути или хипертрофични. Много е вероятно те да кървят когато използвате четка или конец за зъби.Това възпаление на венците ние наричаме гингивит.

В други случаи инфекцията и възпалението на венците може да ангажира периодонталния лигамент и костта, които подържат зъба. Венците започват да се отдръпват и се оформят празни пространства между зъбите и джобове около тях. Това позволява допълнителното натрупване на плака. Това състояние се нарича периодонтит.

Микроорганизмите в парадонталния джоб могат да проникнат по-надълбоко и да атакуват костта, като предизвикат нейната деструкция. Това може да доведе до разклащането на съвсем здрави зъби, а дори и до тяхната загуба. Това заболяване се нарича парадонтит или напреднал периодонтит.

Ранните заболявания на венците са обратими състояния благодарение на професионалната дентална помощ и личната ви грижа. Обикновено протичат безболезнено затова трябва да обръщате особено внимание на едни от първите симптоми като кървене, подуване или разрастване на венците.

При носене на снемаеми апарати (шини), миенето трябва да се извършва както на зъбите така и на самите апарати. Зъбите се мият задължително сутрин и вечер и поне се изплакват след храненията и поставянето на скобите. Апаратите се измиват сутрин и вечер с отделна за тях четка и паста , а веднъж седмично се потопяват и разтвор за апарати. Такъв разтвор можете да си набавите от аптеката, под форма на таблети за почистване на протези и шини. Една таблета се разтваря в чаша със студена вода и апаратите се киснат в нея за 30-40 минути, след което се изплакват обилно с вода и се ползват. Когато апаратите не са в устата се съхраняват в предоставената от ортодонта кутийка.

Апаратите не се мият с топла вода и не се изваряват, защото се деформират.

Ретенционните апарати (тези за нощно носене) се почистват по описания начин, като шините. Пластмасата на ретенционните апарати остарява и е препоръчително тяхната подмяна да става веднъж годишно или по-често, ако се случи счупване или загубване.

Пациентите, провеждащи ортодонтско лечение не са болни хора, затова и хигиенните навици трябва да са същите, като в ежедневието ни.